Wędzenie to sprawdzona od wielu lat metoda, dzięki której możemy nadać przetworom mięsnym i rybom, wyjątkowego smaku i aromatu. Produkty wędzone są także doskonałym sposobem na pełen witamin, wyśmienity a przede wszystkim wolny od sztucznych dodatków posiłek. W jaki sposób kompleksowo zorganizować wędzenie potraw oraz w jakiej temperaturze należy wędzić wybrane produkty?
Mięso
Wędzenie mięsa może odbywać się dwoma metodami – na zimno lub na ciepło. Każdą z tych metod różni się od siebie w pierwszej kolejności temperaturą. W zależności od tego jaką metodę wybierzemy, powinniśmy:
- wybierając sposób wędzenia na ciepło, decydujemy się na skrócony czas realizacji. Wędzenie dymem na ciepło trwa bowiem od pół godziny do max dwóch godzin zegarowych oraz przebiega w temperaturze od około 22 do max 45 stopni celsjusza.
- wybierając sposób wędzenia na zimno, powinniśmy być przygotowani na dłuższy proces, niż w przypadku wędzenia na gorąco. Wędzenie na zimno przebiega w temperaturze od 10 do max 30 stopni. Proces wędzenia na zimno wymaga także większej ilości czasu, ponieważ ta metoda wędzenia może potrwać nawet kilka dni.
Każdy z tych procesów powinien być także wykonywany w odpowiedniej wilgotności.
Ryby
Wędzone ryby są pysznym daniem serwowanym nie tylko nad morzem. Wiele osób podejmuje decyzję o wędzeniu ryb w przydomowych wędzarniach. Proces wędzenia ryb jest bardzo podobny, do wcześniej opisanego wędzenia mięsa. Spoosby również są dwa: na zimno oraz na ciepło. W trakcie wędzenia na zimno, musimy pamiętać, żeby temperatura podczas wszystkich kroków nie przekroczyła 44-55 stopni. Jest to perfekcyjna temperatura, dzięki której uzyskamy oczekiwany efekt.
W jaki sposób zbudować przydomową wędzarnie
Stworzenie prywatnej wędzarni jest zaskakująco proste. Musimy przygotować przede wszystkim drewno, którego mamy zamiar użyć w celu wędzenia produktów. Sposobów na stworzenie wędzarni istnieje wiele, każda z nich zależy od tego, jak mamy zamiar wędzić i jaki nakład finansowy chcemy przeznaczyć na ten cel. Kluczowym elementem będą drzwiczki do wędzarni, które mają ogromne znaczenie w procesie utrzymania prawidłowej temperatury i prawidłowej ilości dymu.