Tajemnica idealnych pierogów

Pierogi to bardzo popularne polskie danie i niejednokrotnie staje się wizytówką naszego kraju. Jeśli jesteśmy za granicą i ktoś pyta się tradycyjne potrawy z Polski to spora część osób wymieni właśnie pierogi. Nie zawsze jednak wiemy co zrobić, żeby były one smaczne, miały idealną ilość farszu i doskonałą grubość ciasta. Dzisiaj podpowiemy co zrobić, żeby pierogi nie były tylko pyszne, ale wręcz idealne.

Co składa się na doskonałe ciasto?

Idealne pierogi to oczywiście pyszne ciasto. Nie może być ono za cienkie, żeby pieróg się nie rozleciał podczas gotowania, ale nie może być też zbyt grube, ponieważ wtedy pieróg może być gumowy i niesmaczny. O czym więc należy pamiętać podczas tworzenia ciasta? Nie używajcie jajek. Wiele przepisów uwzględnia je w składnikach, które należy wykorzystać przy tworzeniu ciasta na pierogi, ale zdecydowana większość osób, która je robi powie, że przez to masa zrobi się twarda i mniej plastyczna. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić to pierogi mogą rozpaść się podczas gotowania, a tego żadne z nas nie chce. Drugim ważnym czynnikiem jest odpowiednia mąka. Najlepsza do robienia ciasta na pierogi będzie mąka pszenna 500 lub 650. Pamiętajcie też, że woda, którą wykorzystujecie powinna być ciepła, ale nie wrząca.

Jak grube powinno być ciasto?

Jeśli udało Wam się uzyskać ciasto o doskonałej konsystencji, to należy je rozwałkować. Tutaj pojawia się problem, ponieważ często nie wiemy jak cienkie powinno być ciasto. Placek powinien mieć około 2-3mm grubości. Zbyt cienkie ciasto może Wam się rozlecieć podczas lepienia, albo gotowania. Jeśli nie postaracie się odpowiednio i wyjdzie Wam za grube ciasto, to będziecie mieli mało miejsca na farsz, a dodatkowo podczas gotowania może stać się twarde. Nikt nie lubi pierogów, które składają się w 80% z ciasta, więc postarajcie się podczas wałkowania. Do wykrawania kół możecie wykorzystać szklankę, albo specjalną formierkę do pierogów. Ten drugi przyrząd będzie doskonały także podczas sklejania. Bardzo ułatwi i przyspieszy Wam pracę, a dodatkowo każdy pieróg będzie miał podobną wielkość i kształt.

O czym jeszcze warto pamiętać?

Pierogi powinniście gotować około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. Wrzucajcie je zawsze do wrzącej wody. Jeśli zobaczycie, że rozpadają się to prawdopodobnie Wasze ciasto było zbyt mało elastyczne, albo za cienkie. Jeśli podczas wyrabiania ciasta czujecie, że się za bardzo klei, to dosypcie niewielką ilość mąki. Ważne, aby robić to stopniowo i wyczuć moment, w którym ciasto jest idealne. Jeśli przesadzicie z ilością mąki, może się stać zbyt twarde i za mało elastyczne. Wtedy warto dodać niewielką ilość ciepłej wody. Ciekawą poradą jest również zostawienie ciasta na około 15 minut po wyrobieniu. Wtedy zdobędzie ono odpowiednią wilgotność i temperaturę i będzie się jeszcze lepiej lepić. Jeśli nie macie wprawy w robieniu pierogów to możecie skorzystać ze specjalnych formierek do pierogów. Duże firmy, które zajmują się lepieniem ich masowo decydują się często na duże maszyny do pierogów. Nie warto jednak inwestować w to jeśli robicie to danie kilka razy w roku dla siebie i swojej rodziny.