Pierogi w Polsce są bardzo wszechobecnym posiłkiem. Wiele z Was na pewno uważa, że to tradycyjna polska potrawa i nie ma jej nigdzie indziej na świecie. W tym przypadku jesteście w błędzie dlatego, że danie to zjemy w wielu innych państwach, jednak za każdym razem będzie miało lekko inny smak. Czym różnią się nasze pierogi od gruzińskich chinkali albo hiszpańskiej empanady?
Tekst powstał z pomocą firmy Bacha – formierki do pierogów dla restauracji.
Pierogi w Polsce
W Polsce znajdujemy pierogi z farszem słodkim i słonym. Popularne są pierogi z grzybami, mięsem lub słodkie z twarogiem i jagodami. Takie słone przeważnie jemy ze smażoną cebulką lub też ze skwarkami, te słodkie ze śmietaną, jogurtem czy też zwyczajnie posypane cukrem. Pierogi w Polsce przeważnie gotujemy we wrzątku, jednak zdarzają się także takie smażone oraz pieczone. Lepienie pierogów samodzielnie jest przeważnie czynnością pochłaniającą dużo czasu więc w każdym miejscu, gdzie konieczne jest wyprodukowanie ich w dużych ilościach, pomocne będą gastronomiczne maszyny do pierogów.
Pierogi na świecie
Indie mają trójkątne pierogi, które nazywają się samos. Są one wysmażane na głębokim tłuszczu i zjemy je w Azji i kilku miejscach w Afryce, a podawane są z dodatkiem sosu miętowego.
Chiny uznawane są za państwo, z którego pochodzą pierogi. Tam potrawa ta nazywa się wonton i przeważnie podawana jest jako dopełnienie w zupie. Tradycyjnie farsz przyrządza się z mielonego mięsa wieprzowego, krewetek lub ostryg, z dodatkiem oleju sezamowego oraz sosu sojowego.
We Włoszech zjemy parę niejednakowych pierogów. Począwszy od kwadratowych ravioli, których nadzienie jest z warzywami, serem a czasem i mięsem, przez tortellini, które w przeważnie są z cielęciną lub wieprzowiną, aż po agnolotti, które znajdziemy w rejonach Piemontu i będą wypełnione pieczoną wołowiną z warzywami.
Ostatnimi czasy bardzo popularne są dania gruzińskie, a razem z nimi pierożki chinkali. Są to większe niż znamy kołduny, które są wypełnione zupą. Najpierw należy wypić ją z wnętrza, a dopiero potem zjeść resztę pieroga.
Pierogi znajdziemy także w Hiszpanii pod nazwą empanada. Są one smażone, a farsz jest albo mięsny, albo warzywny. Ciasto takich pierogów jest inne zależnie od regionu.
Na wschodzie Polski spotkamy też białoruską oraz litewską odmianę tej potrawy czyli kołduny.
Jak zrobić ciasto na pierogi i jak je ulepić?
Standardowymi produktami na ciasto do pierogów jest mąka z ciepłą wodą. Niektórzy dodają do ciasta też jajko, a inne osoby mówią, że sprawia to, że ciasto robi się twarde, i omijają ten produkt. Ciasto na pierogi koniecznie musi być perfekcyjnie wyrobione, sprawi to, że stanie się elastyczne i nie będzie się rozpadało ani podczas lepienia, ani podczas gotowania.
Zrobione ciasto powinno się rozwałkować, a potem wykrawać z niego owale, do których należy nakładać nadzienie kolejno złożyć na pół i zalepić. Ważne jest aby dokładnie zlepić ciasto, żeby przez przypadek pieróg nie rozpadł się w czasie gotowania. Tak samo wałkowanie jak i klejenie możemy wykonywać ręcznie, ale istnieją również specjalne formierki do pierogów. Niewielkie formierki spokojnie można wykorzystać w domu, duże gastronomiczne maszyny do pierogów zazwyczaj widuje się w restauracjach lub innych miejscach robiących bardzo duże ilości pierogów.