Od pewniego czasu sporo osób buduje kaflowe piece jako wyjątkowy detal wykończenia pomieszczeń, ale także dodatkowe ogrzewanie zimą. Jest to zasługa wracającej mody na styl vintage. Tego typu konstrukcje zazwyczaj kojarzą nam się z dawnymi czasami, najczęściej z pomieszczeniami starych kamienic. Ostatnimi czasy coraz częściej wracają one do łask. Tego typu piece stawiane są ze specjalnie stworzonych kafli i z pewnością część z nich można zaliczyć do dzieł sztuki.
Oprócz pieców wykorzystywanych w pomieszczeniach, wiele osób w ogrodach zleca budowę także wędzarnie, grille, a także piece do pieczenia pizzy i chleba. Tego typu zabudowa także może być nietypowym uzupełnieniem ogrodu, kiedy zadbamy o piękne wykończenie jak np. żeliwne ozdobne drzwiczki do grilla. Postawienie czy to pieca do wypiekania pizzy czy wędzarni warto zlecić zdunowi. Jest to relatywnie łatwa konstrukcja, mimo to należy zdawać sobie sprawę jak powinny przebiegać kanały.

Wędliny własnego wyrobu – wędzarnia
Coraz więcej osób tęskni za tradycyjnym aromatem domowych szynek. Niestety te oferowane przez sklepy mięsne nie przypominają naturalnych wyrobów naszych babć. Z tego powodu bardzo powszechne stały się piece wędzarniane na prywatnych działkach, które poza swoją funkcjonalnością mogą także pięknie się prezentować. Taka konstrukcja na szczęście nie wymaga zbyt wiele miejsca, dlatego może się na nią zdecydować niemal każdy będący w posiadaniu wolnego miejsca na działce.
Zanim zlecimy profesjonaliście budowę warto przede wszystkim zastanowić się do czego właściwie piec będzie nam potrzebny? Inaczej wygląda wędzarnia do wędzenia dziczyzny, inna do ryb, a jeszcze inna do mięs zwierząt domowych jak np. świnie czy ptaki. Dlatego postawienie wędzarni należy zlecić zdunowi, który będzie umiał służyć radą w najistotniejszych sprawach. Z całą pewnością pięknym dopełnieniem tego typu zabudowy będą drzwiczki do wędzarni, których wybór na rynku jest niezwykle szeroki. Mogą być one z kratką, szybką albo zupełnie osłonięte. Również decyzja w kwestii ozdób zależy jedynie od tego, jaką kwotą dysponujemy.

Czy warto mieć własny piec chlebowy?
Mało co smakuje tak dobrze jak osobiście upieczony chleb. A już na pewno wykonany własnoręcznie i wypieczony w przydomowym piecu chlebowym. Mając odrobinę przestrzeni na działce warto skusić się na taką inwestycję. W piecu chlebowym oprócz tradycyjnego pieczywa warto piec też placki, a także pizzę. Tak jak w przypadku wędzarni, również postawienie pieca chlebowego warto zlecić profesjonaliście, który ma doświadczenie i orientuje się jak muszą być przeprowadzone komory.
Na pewno tego rodzaju konstrukcja może zostać zbudowana w wersji podstawowej, a także rozbudowanej. Zależne jest to od zasobności naszego portfela i przestrzeni jaką dysponujemy. Taki piec może posiadać dwie osobne komory. Wówczas można dobrać osobno drzwiczki do pieca chlebowego, i osobno drzwiczki do pieca na pizzę. Także w tym przypadku zależne jest to od naszej fantazji i gotówki jaką dysponujemy. Na rynku dostępne są drzwiczki zarówno zdobione droższe, jak i tańsze, proste.
Jak wygląda postawienie różnego typu pieców na własnej działce?
Wędzarnia, piec do pieczenia, chleba czy grill – są to zabudowania, które można zrobić samodzielnie wykorzystując projekty dostępne w Internecie. Jednakże należy zastanowić się – czy warto? Projekt pieca nie jest bardzo trudny. Ale żeby był sprawny wiele lat, nie pękał, a materiały były odporne na spore różnice temperatur, należy go zlecić specjaliście. Będzie potrafił on dobrać nam właściwą konstrukcję do naszych wymagań, ale także dopasuje materiały z których taki piec powinien być wybudowany. Najczęściej takie piece robione są na specjalne zamówienie, transportowane na miejsce w częściach i następnie składane. Oczywiście cena zależy od samej konstrukcji, i użytych surowców. Następnym kosztem jest także transport, którego koszt zależy od odległości.