Pakowanie posiłków na wynos – w co i jak pakować posiłki?

Usługi związane z cateringiem i jedzeniem na dowóz znacznie się rozwijają w ostatnich latach. Wiele firm i osób prywatnych ceni sobie ułatwienie jakim jest przygotowany przez kogoś posiłek. Jest to nie tylko kwestia oszczędności czasu, ale {też|także|również komfortu.

Restauratorzy robią co mogą by ich goście byli zadowoleni. Jedzenie z dowozem jest jednym z czynników rywalizacji firm o gości. Przedsiębiorstwa organizują promocje i starają się nakłonić ludzi do zamówień wszelkimi możliwymi metodami. Ważna jest dbałość o szczegóły – na przykład o opakowania, w które pakowana jest żywność przeznaczona do transportu.

Jedzenie na wynos – zapakuj je dobrze

Pakując jedzenie do różnych pojemników trzeba pamiętać kilka istotnych elementów. Trzymanie się ich pozwoli utrzymać teraźniejszych klientów oraz pomoże ściągnąć nowych. Dbając o to, by jedzenie docierało do zamawiających w jak najświeższej formie, lokal buduje długoletnie relacje z konsumentami.

Po pierwsze jedzenie powinno mieć odpowiednią temperaturę.

Po zakończeniu procesu gotowania, posiłki w całkiem szybkim tempie wychładzają się. Dodatkowe minuty zabiera transport. Dlatego jednym z zadań producentów i dostawców jest zadbać by utrzymać ciepło. Opakowania są instrumentem, które w tym pomaga. Wyściela się je folią aluminiową, która jest skutecznym przewodnikiem ciepła. Opakowania styropianowe, w których transportuje się dania obiadowe lub zupy dobrze się tu sprawdzają.

Styropian ze względu na swoje cieplne cechy zdaje się być świetnym rozwiązaniem. Inną sprawą jest szybkość transportu – opakowania nie utrzymują temperatury na wieki. Mimo tego, że kurierzy używają trzymających temperaturę toreb, jeśli dowóz jest zbyt wolnyzamówione jedzenie może być zimne.

Inną znaczącą sprawą jest ergonomia pakowania. Opakowanie na posiłek powinno być dobrze wymierzone – ani zbyt duże, ani zbyt małe.

Powinno być dopasowane do rozmiarów przygotowywanych porcji. W zbyt dużym opakowaniu posiłek może się rozpaść, lub utracić swoją konsystencję przez działanie wstrząsów. Do zbyt małego pojemnika pożywienie po prostu się nie zmieści. Dlatego restauratorzy do spółki z twórcami opakowań, zazwyczaj dostosowują zamawiane pudełka indywidualnie do każdej z pozycji w menu. Opakowania styropianowe mogą być przez producentó dowolnie modyfikowane, tak aby osiągnęły zamierzony wygląd.

Kooperacja producentów opakowań z sektorem gastro dąży do szukaniu(a) najbardziej efektywnych rozwiązań. Mowa tu zarówno o funkcjonalności pojemników, jak i ich stabilności oraz bezpieczeństwie.

W trakcie drogi zamówienia do odbiorcy opakowania z jedzeniem poddawane są różnym wstrząsom. Jest to efekt różnego typu wertepów na drogach, jak również progów zwalniających. Żeby dostarczyć wszystko w dobrym stanie, opakowania muszą charakteryzować się odpornością. Właściwości te prezentują na przykład opakowania styropianowe. Dzięki {grubej(ym)|obszernej(ym) ścianom można mieć gwarancję, że zamówienie dotrze do gościa w pożądanej formie.

Co pakujemy do pojemników?

A jakiego rodzaju jedzenie można zamawiać i pakować na potrzeby cateringu? Co do zasady wszystkie. Nie ma znaczenia czy to dania w formie płynnej, obiady czy desery. Producenci opakowań starają się dostarczać rozwiązania na każdą okoliczność.

Opakowania styropianowe sprawadzają się zwłaszcza kiedy trzeba przewieźć większe ilości jedzenia. Można je wysztaplować zwiększając przy tym ilośc miejsca w aucie.
Popularnym wyborem są także opakowania papierowe. Są one lżejsze i przede wszystkim bardziej ekologiczne. Są również tańsze i łatwiejsze w ostatecznej utylizacji. Jednak ich stabilność czy wytrzymałość na różne wstrząsy bywa zmienna.

Tak czy inaczej, rodzaj opakowań powinno dobierać się do charakteru serwowanych potraw.