W dzisiejszych czasach na każdej ulicy zobaczymy pizzerię. Pizzerie są w każdym mieście, małym i większym, dużo więcej jest włoskich knajp, aniżeli tych z polskimi daniami. Ale czy wszędzie wypiekana jest dobra pizza? Czy kupienie idealnej pizzy jest do zrobienia? Co takiego sprawia, że pizza nam smakuje?

Kluczowe jest ciasto na pizzę
Na pewno każdy wie, że wyodrębniamy dwa typy ciast na pizzę – cienkie i grube. Spód cienki jest właściwy dla wzorowych włoskich pizz. Spód gruby kojarzy się z tłustymi amerykańskimi pizzami. Jedno i drugie ma swój urok i swoich zwolenników. Jedyne ciasto na pizzę, które nie przypada do gustu nikomu, to takie o konsystencji ciągnącej się podeszwy buta. Tego ciasta nie chcecie zjeść w żadnej pizzeri.

Po drugie sos pomidorowy
Sos pomidorowy to też jest niesłychanie istotny komponent pizzy. Na pewno mogliście dostać danie, które nie miało go prawie wcale, tak, że nie chciało się tego spożywać, bo było po prostu zbyt suche. Najlepiej gdyby sos był zrobiony samodzielnie przez pracowników pizzeri. Musi być zgęstniały, tak aby nie ściekał z ciasta. Powinniście wiedzieć, że oryginalne włoskie sosy są pełne ziół na przykład bazylię i oregano, zawierają też w sobie czosnek i oliwę z oliwek. Nie można nałożyć go niewiele, ponieważ wtedy pizza będzie sucha, ale nie warto też przeginać z ilością, żeby ciasto nie opadło.

Wszystko o dodatkach do pizzy
Jak wiele ludzi, tyle preferowanych kombinacji pizzy. W pizzeriach, takich jak np. Coffee Time – pizzeria w Kościerzynie, wielokrotnie znajdziemy ogromną ilość przeróżnych opcji tej potrawy. Można wrzucić na nią wszystko na co mamy ochotę, zaczynając od kultowej pizzy z szynką i pieczarkami, aż po takie z kurczakiem, boczkiem, kiełbasą, podwójnym serem i frytkami. Przecież pizza powinna nam pasować, a nie być oryginalna włoska. Coraz częściej pizzerie stawiają na niesztampowe i dobre jakościowo składniki. Dawniej pizza z rukolą była niespotykana, teraz znajdziesz ją nawet w małych miejscowościach, takich jak Kościerzyna.Istnieje jeszcze jeden produkt, który wzbudza ogromne kontrowersje, a jest to oczywiście sos na pizzę. Jesteśmy przyzwyczajeni do zajadania się pizzą z sosem czosnkowym oraz ketchupem. I nie ma powodu do wstydu. Nie bądźmy zdziwieni, że włoskie pizzerie podadzą nam zamiast sosu oliwę z oliwek. Przecież każda pizza jest inna, a Polak nigdy nie będzie Włochem, nawet jeśli wszystkie restauracje będą podawały spaghetti i pizze.
Podsumowując, nie istnieje pizza perfekcyjna. Dla jednego powinna to być oryginalna pizza włoska na cienkim cieście, z szynką prosciutto i bazylią, w dodatku skropiona oliwą z oliwek, a dla kogoś innego powinno być to grube ciasto z kurczakiem, ananasem i sosem czosnkowym. Ważne jest znalezienie pizzeri, która spełni nasze oczekiwania, a taka z pewnością znajduje się w Kościerzynie.