W obecnych czasach na terenie Warszawy coraz popularniejsze stają się bary wietnamskie. Kuchnia wietnamska zyskuje coraz więcej zwolenników, mimo to, że jest nieco mniej popularna niż kuchnia chińska czy japońska. Jakie wietnamskie potrawy można zjeść w Warszawie? Artykuł powstał dzięki wsparciu baru wietnamskiego Orient Express z Warszawy.
Co warto wiedzieć o kuchni wietnamskiej?
Najistotniejszym czynnikiem, który definiuje kuchnię jest przede wszystkim geografia Wietnamu. Wietnam leży w niedalekiej odległości od linii brzegowej, a w dodatku jego niewielka odległość od rzek obfituje w wiele ryb i owoców morza. Na żyznych glebach uprawia się głównie ryż i warzywa, dlatego dań wietnamskich. Niezwykle popularna jest mięso wołowe, czarny pieprz i inne przyprawy, które dodawane są do większości potraw. W daniach nie brakuje również makaronu i jajek. Kuchnia z Wietnamu uważana jest za najzdrowszą azjatycką dietę – doskonale wypada pod tym względem też na świecie. Dania wietnamskie spożywa się za pomocą pałeczek.
Smaki Wietnamu – czego można spodziewać się po wietnamskich daniach?
W daniach wietnamskich wyraźnie przeplatają się dwa podstawowe smaki – słony pochodzący od ryb i chętnie wykorzystywanego sosu sojowego oraz słodki, ponieważ Wietnamczycy chętnie używają cukru oraz słodkiego mleczka kokosowego. Dania kuchni wietnamskiej są wyjątkowo łatwe do przyrządzenia. Najchętniej wybierane są zupy na bazie aromatycznego i rozgrzewającego bulionu. W daniach wietnamskich występują w sumie wszystkie smaki, a więc także ostry, gorzki i umami. Potrawy są istną, różnorodną ucztą dla kubków smakowych.
Najpopularniejsze dania wietnamskie – czego koniecznie warto spróbować
Wśród najchętniej wybieranych potraw wietnamskich nie sposób nie wymienić przede wszystkim zupy Pho. Jej bazą jest mięsny bulion oraz makaron i dodatki. Zupa ma pozytywny, regenerujący wpływ na organizm. W barach serwowany jest Cao lau, czyli makaron ryżowy z kiełkami, mięsem wołowym oraz aromatycznym wywarem. W barze można zjeść również wyśmienite sajgonki – roladki z mięsem i warzywami owinięte w papier ryżowy smażone w głębokim oleju. Chętnie wybieranym, nieskomplikowanym daniem jest Cha ca, która składa się ze smażonych kawałków ryby i kopru. Jako przekąskę można zamówić Banh mi – bagietki z warzywami i mięsem.